Gyvūnai yra mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Jie turi teisę niekada nejausti alkio ir troškulio, nepatogumo, baimės, skausmo ir kančios bei elgtis pagal prigimtinius poreikius.

1931 m. Florencijoje (Italija) tarptautinės gyvūnų globos konferencijos dalyviai nusprendė spalio 4-ąją, šv. Pranciškaus mirties dieną, švęsti kaip Pasaulinę gyvūnų globos dieną. Krikščionys laiko šv. Pranciškų gyvūnų globėju, todėl ši diena buvo paskelbta ir Pasauline gyvūnijos diena.
Lietuvoje Pasaulinė gyvūnų diena pradėta minėti nuo 2000 m. ir yra įtraukta į minėtinų dienų sąrašą. Šios dienos misija – pagerbti visas gyvūnų gyvybės formas bei žmonijos ir gyvūnijos tamprų ryšį, padėkoti gyvūnams už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime, suteikiant žmogaus gyvenimui daugiau džiaugsmo ir prasmės.

Paminint šią svarbią dieną, mūsų mokyklos pradinių klasių mokinukai spalio 9–13 dienomis vykdė projektą „Pasaulinė gyvūnijos diena“. Projekto tikslas – priminti, kokie svarbūs yra augintiniai žmogaus gyvenime, skleisti žinias apie teisingą jų priežiūrą ir skatinti pagalbos beglobiams gyvūnams iniciatyvas.
Projekto veiklos buvo integruotos į pamokas. Pasaulio pažinimo pamokose pradinių klasių mokytojos kartu su mokiniais aptarė „Pasaulinės gyvūnijos dienos“ svarbą. Žiūrėjo mokomuosius filmukus apie gyvūniją, jos išsaugojimą, juos aptarė, diskutavo. Dailės ir technologijų pamokose pirmokai piešė piešinį „Naminiai gyvūnai“, antrokai piešė piešinį „Laukiniai Lietuvos gyvūnai“, trečiokai iš gamtinės medžiagos kūrė aplikaciją „Lietuvos gyvūnai ir paukščiai“, ketvirtokai iš gamtinės medžiagos kūrė erdvines figūras „Lietuvos gyvūnai ir paukščiai“.

Projekto metu mokiniai, naudodamiesi informacijos šaltiniais, daugiau sužinojo apie pasaulyje paplitusias gyvūnų rūšis. Naudojant IT programėles, atsakinėjo į viktorinų klausimus, pasitikrino savo žinias apie gyvūnus. Įgytas žinias puikiai pritaikė kūrybiniuose darbuose.

Viso projekto metu mokyklos mokiniai turėjo galimybę prisidėti prie beglobių gyvūnų gerovės dalyvaudami iniciatyvoje ir rinkdami jiems maistą bei kitas reikalingas priemones.

Užbaigdami projektą, rinkomės į mokyklos aktų salę, kur vyko susitikimas su „Biržų veterinarijos klinikos” bei „Vizgis“ gyvūnų namų specialistėmis – veterinarijos gydytoja Deimante Ščevinskaite ir administratore Dovile Martinaityte. Veterinarijos gydytoja Deimantė supažindino vaikus su ligomis, kuriomis dažniausiai serga gyvūnai, pasakojo, kaip jie gydomi. Administratorė Dovilė papasakojo apie gyvūnų namų „Vizgis“ veiklą: iš kur ir kaip ten patenka gyvūnėliai, kodėl taip nutinka, kokios pagalbos jiems reikia. Mokiniai sužinojo, kad ten gyvūnai ir gydomi, ir globojami. Ji paminėjo, jog šiuo metu gyvūnų namuose gyvena 104 katės ir 18 šuniukų, kurie labai tikisi rasti namus, kur jie bus mylimi. Mokiniai turėjo galimybę užduoti jiems rūpimus klausimus, į kuriuos mielai atsakė Dovilė ir Deimantė. Susitikimo pabaigoje viešnioms įteikėme suaukotą didelį kalną dovanų, kurios iškeliavo pas „Vizgio“ globos namuose gyvenančius gyvūnėlius, o mes džiaugėmės turėdami galimybę prisidėti prie gyvūnų gerovės.

Pradinių klasių mokytojos: M. Budriūnienė, V. Kruopienė, D. Petrulienė